Aliuminio lydinio cheminės sudėties įtaka anodavimui

Grynas aliuminis anoduojasi geriau nei jo lydiniai. Anodinės dangos išvaizda ir jos savybės (atsparumas dilimui, korozinis atsparumas ir pan.) priklauso kaip nuo aliuminio lydinio tipo, taip ir nuo jo „metalurginės biografijos“. Aliuminio lydinio anodavimo kokybę taip pat įtakoja intermetalinių dalelių dydis, forma bei pasiskirstymas. Cheminė aliuminio lydinio sudėtis labai svarbi kai kuriems gaminiams, kuriems reikalingas blizgantis anodavimas, kuriam išgauti būtina, kad netirpių dalelių būtų kiek galima mažiau.

Anodinė danga ant aliuminio Al 99,99 bus švari ir skaidri, o kai geležies kiekis 0,08%, ji bus ne tokia švari ir bus vis drumstesnė didėjant dangos storiui. Kai netirpių dalelių kiekis kaip aliuminio lydinyje 1050 (АД0 markės aliuminis), danga tampa visiškai „apsiniaukusi“, lyginant su grynesniu metalu. Iš visų aliuminio lydinių labiausiai dekoratyvios ir geriausios apsauginės dangos gaunasi ant 5XXX ir 6XXX serijų lydinių. Ant kai kurių 7XXX serijos lydinių gaunasi švarios ir geromis funkcinėmis savybėmis pasižyminčios dangos. Spalvotos 2XXX serijos aliuminio lydinių dangos paprastai gaunasi prastos kokybės.

Intermetalinių dalelių elgsena anodavimo metu priklauso nuo dalelių tipo ir anodavimo tirpalo. Kai kurie intermetaliniai junginiai oksiduojasi arba tirpsta greičiau nei aliuminis (pvz.: β-Al-Mg dalelės), dėl to susidaro porėta struktūra. Silicio dalelės, yra anodavimo procese praktiškai netirpios ir todėl įsiterpia į anodinę dangą. Tarpiniais tarp šių dviejų kraštutinių atvejų yra junginiai (FeAl3, α-Al-Fe-Si ir kt.), kurie dalinai tirpsta, dalinai lieka dangoje, o tai turi neigiamos įtakos dangos, ypač spalvotos, kokybei.

(Parengta pagal TALAT 5203)

 

Reklama
Įrašas paskelbtas temoje Uncategorized. Išsisaugokite pastovią nuorodą.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s